El vol de l’enclusa

El ferro i la memòria

El pensament creatiu és un treball, en el propi sentit de la paraula,
més que un centelleig de perspicàcia inesperat que sorgeix sense esforç.
Juhani Pallasmaa

El meu nom i cognom, Joan Catalá té tres generacions consecutives,

Des de molt petit que recordo trastejar entre ferros i eines al taller de l’avi i del pare. Els records més primaris que tinc d’aquell espai: ferros i les seves variades formes, màquines, soroll, olors, espurnes, la brutícia pròpia del taller… I un objecte molt específic: una enclusa. Fabricada l’any 1903.
Les dues generacions que em precedeixen van intentar escriure el destí que em pertocava. Jo vaig decidir escriure el meu.

En aquest projecte m’endinso en la vida d’un taller. Vull que entreu amb mi, encara que sigui per un breu moment, a veure la vida d’aquest taller (el meu taller); la precisió i el desordre; l’assaig i l’error de la feina feta a mà. Un petit caos convertit aquí en un camp fantàstic per l’imaginari. Per transformar els objectes. Per resignificar la feina del ferrer, un treball brut i poètic a parts iguals en un taller que s’equilibra entre el llegat que em precedeix i les inquietuds artístiques.

La meva intenció és fer lleugera la duresa d’aquest material aparentment fred, sòrdid, brut i pesat que és el Ferro.
El desig: fer-nos volar tocant de peus a terra.

TÍTOL. El vol de l’enclusa
DIRECTOR / IDEA. Joan Català
ESTRENA. 2022